Откриха стотици нарушения на наемателите на морски плажове
Откриха стотици нарушения на наемателите на морски плажове / снимка: Sofia Photo Agency, архив

363 нарушения на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие при поддържане и управление на морските плажове от страна на концесионерите и наемателите е констатирала проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), възложена от Върховната административна прокуратура.

Сред констатациите от проверката са, че свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие е възпрепятстван. Общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, надвишава площта, посочена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Планират стимули за концесионерите, за да станат безплатни чадърите и шезлонгите

Платените плажни зони надвишават като площ безплатната площ за разполагане на плажни принадлежности, което е в нарушение на утвърдените от министъра на регионалното развитие схеми.

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност, отбелязват от прокуратурата.

До момента е констатирано, че МРРБ изпълнява ефективно задълженията си във връзка с организиране на процедури по осъществяване на контрол и мониторинги по спазване на законността по управление и поддържане на морските плажове.

Задълженията на министерството обаче включват и търсене на административно-наказателна отговорност и издаване на наказателни постановления в случаите, в които законът е предвидил това, посочват от прокуратурата.

Върховната административна прокуратура предлага налагане на санкции, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да уведоми прокуратурата за тях в едномесечен срок.