Откриха протестно ски сезона на Витоша
Откриха протестно ски сезона на Витоша / снимка: Sofia Photo Agency

От "Витоша Ски" заявяват, че са безсилни да осъществяват програмата си за действие и развитие като собственици на лифтовите съоръжения на Витоша. Това се посочва в позиция на дружеството по повод протестната инициатива "Ride 4 Витоша" на екоактивисти.

От "Витоша Ски" посочват, че събралите се днес от екокоалиция "За да остане природа в България" са заявили нежеланието си за модернизацията на туристическа и ски зона "Алеко", не искат подмяна на лифтовите съоръжения и са против изграждането на нови ски писти на Витоша. Настоявали са планината да остане в този си вид и са обвинили "Витоша Ски" за спирането на лифтовете през този сезон.

От дружеството посочват, че причината да не работят съоръженията на Витоша е, че под натиска на същата коалиция от април е в сила нов Закон за горите, с който са подменени единствено текстовете, които засягат развитието на туризма в българските планини. Те обясняват, че другите големи зимни центрове са в национални паркове, които се управляват чрез Закона за защитените територии, а не чрез Закона за горите, или в територии частна собственост. Освен Витоша, рестрикциите не дават възможност и във всички други планини да се изграждат локални туристически ски центрове, обслужващи по-малките населени места и слабо развити от към туризъм региони, пише в позицията.

В нея се добавя, че конфликтът се състои в това, че сега действащият Закон за горите не дава възможност дейности, свързани с подготовката на пистите /като косене, дрениране, премахване на храстовидна растителност и почистване на трасетата на лифтовите съоръжения/, да се извършват без да са включени в Областните устройствени планове за развитие на горските територии. Такива планове все още няма, пише в позицията.

От "Витоша ски" добавят, че срокът за изработване и за влизането им в сила е от три до пет години и по тази причина трябва да се променят други текстове в закона, за да стане възможно използването и развитието на ски зоните в горските територии и в природните паркове.