Откриха паметна плоча на баретата Емил Шарков
Откриха паметна плоча на баретата Емил Шарков / снимка: Dariknews.bg, Велико Търново

Да излезе наяве цялата истина за случая в Лясковец -това поиска семейството на командоса Емил Шарков, който загина при злополучната акция преди година.

"Досега никой не е казал нищо по случая и виновни няма. Искаме на научим истината, дори да не е в наша полза", каза бащата на баретата Емил Шарков. Той все още недоумява защо отрядът за борба с тероризма е изпратен да обезвреди един ловец. Според Шарков заповедта за провеждането на акцията е подписана от тогавашния главен секретар Светлозар Лазаров, който пряко бил отговорен за резултатите от нея.

Съпругата на Емил Шарков каза пред журналисти, че за изминалата година нито един представител на ръководството на поделението не е говорил с нея.

"Но аз не очаквам от хората, които са по върха, да си признават грешките. Качества като доблест, чест и смелост са за момчетата на първа линия като Емо", подчерта Милена Шаркова.

"Много се надявам животът на Емо и начина, по който той загина, да са пример за бъдещето на България и да учат младите хора на доблест, чест и себеотдаване", каза още младата жена.

Семейството на загиналия командос присъства на откриването на плоча в негова памет в двора на великотърновската гимназия по електроника. Идеята да се постави паметна плоча е на директорката на гимназията Нели Николова. Така искаме да почетем героя Емил Шарков, който е наш възпитаник, обясни Николова. Плочата е от гранит, изградена със средства на гимназията. Върху нея е изписано: „За един живот, живян достойно, за едно сърце голямо, всеотдайно забрава няма".

Паметната плоча бе открита със специален ритуал в двора на училището в присъствието на родителите и съпругата на Емил Шарков, а също и представители на местната власт, Военния университет, ученици и преподаватели. Паметта на командоса бе почетена с едноминутно мълчание и полагане на цветя пред паметната плоча.

Утре паметен знак, който ще отбележи една година от трагичната смърт на Емил Шарков, ще бъде открит и в Лясковец, в близост до мястото на злополучната акция. За 16 март във Великотърновския окръжен съд пък е насрочено съдебното дело срещу стрелеца Петко Петков, убил спецполицая и ранил негови колеги.

Други новини от Велико Търново