/ iStock/Getty Images
Незаконно сметище от стари автомобилни гуми и строителни отпадъци беше открито до защитената местност “Побити камъни” край Варна, предава БНТ.

При направената проверка от екоинспекцията е установено, че няма замърсяване на почвата. Мястото трябва да бъде почистено от собственика на земята. Нерегламентираното сметище било открито случайно от служители на Община Аксаково. И това оказва се не е първият случай, когато тук се изхвърлят отпадъци.

Корабът с италианските боклуци отплава от Варна

"Може би става дума за изхвърлени 3-4 камиона товарни с гуми.
Различен диаметър, товарни, лекотоварни автомобили. Освен това има и малки количества строителни отпадъци и опаковки", каза Красимира Дянкова, зам.-кмет на Община Аксаково

Замърсената територия е около 300 квадратни метра. И въпреки че е близо до главния път, мястото остава скрито от гъста растителност, затова и никой не е разбрал кога и кой е изхвърлил отпадъците.

Освен огромното количество стари гуми има изхвърлени пластмасови бутилки, хартия и дървесина. За някои от отпадъците личи, че са тук от години. Собственик на земята е Държавното горско лесничейство.

Тъй като извършителя не е установен, горското няма да бъде санкционирано. Глобата за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места е до 1000 лева за физически лица и до 4000 за юридически.
БНТ