Откриха нарушения в документите за международно осиновяване
Откриха нарушения в документите за международно осиновяване / снимка: Sofia Photo Agency
Откриха нарушения в документите за международно осиновяване
27329
Откриха нарушения в документите за международно осиновяване
  • Откриха нарушения в документите за международно осиновяване

Зачестяват случаите, при които според медицинските свидетелства дете от регистъра за международно осиновяване е здраво, а при контакт с осиновяващите се установява недиагностицирано заболяване. Има и случаи, при които се оказва, че детето има увреждания само по документи. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева на национална конференция за осиновяването на деца. По думите й, заради некоректното и непълно отразяване на медицинска информация, се затруднява процеса на определяне на подходящите осиновители.

В регистъра за осиновяване е публикувана информация за 1188 деца, които имат различна степен на тежки здравословни проблеми. Според Милена Кузева, председател на сдружение "Веста", има и много деца с изключително тежки здравословни проблеми, които отговарят на изисквания на семейния кодекс и легално следва да бъдат вписани в регистъра за международни осиновявания. Процедурата за вписване на децата в регистрите за осиновяване много често се забавя и става причина за ненужно дългото институциализиране на децата.

Николай Еленков, председател на асоциацията "Акредитирани организации за международни осиновявания" съобщи, че предстои съветът за международни осиновявания да разгледа въпроса.

Новият Семеен кодекс, който влезе в сила на 1 октомври 2009 г., урежда по нов начин условията за допускане на осиновяването, регистри за осиновени и осиновяващи при пълно осиновяване, административните и съдебни процедури. Водеща е идеята за облекчаване на осиновяването и съкращаването на сроковете за неговото осъществяване.