Откриха информационния център за редки болести в Пловдив
Откриха информационния център за редки болести в Пловдив / netinfo
Първите дами на Германия и България Ева Луизе Кьолер и Зорка Първанова откриха в Пловдив новия офис на Информационния център за редки болести и лекарства-сираци в Университетската болница „Св. Георги” към Медицинския университет в града.

Центърът съществува от две години и в момента осигурява безплатни информационни услуги за редките болести на пациенти, студенти, лекари и др. Към него работят на доброволни начала 14 водещи консултанти по редки заболявания от страната. В базата си с данни центърът разполага с информация за над 130 болести, съобщи при откриването директорът му доц. д-р Румен Стефанов.

След откриването съпругата на президента Зорка Първанова обеща да лобира за по-бързото приемане на Национална програма за редките болести, която в момента се обсъжда на експертно ниво. Ако програмата бъде приета, България ще стане третата държава в Европа с национална политика в тази област. Съпругата на германския президент връчи финансова помощ на Алианса на хората с редки болести от името на германското посолство у нас и хладилник „Либхер” за университетската болница. До края на годината се очаква центърът да започне клинично проучване на лекарство за болните от рядката болест ангиоедема, каза още доц. Стефанов. Той съобщи, че към офиса се очаква да стартира и безплатнат телефонна линия за информация.

Други новини от Пловдив