/ IStock
Гранични полицаи откриха амфетамин за ‪5 509 200 лв. в землището на Свиленград, съобщиха от МВР.

На 25 януари двама служители от Гранично полицейско управление-Ново село при обход на землището на Свиленград, в коритото на река Канаклийска, между два гранични репера, в къпинови храсти под изкуствено издигната дига, са открили осем платнени торби, тип „мешки", в които са установени 72 пакета с наркотично вещество.

След акция в Нова Загора: Иззеха седем опаковки хероин и боеприпаси (СНИМКИ)

Веднага на място са пристигнали разследващи екипи, като чантите са били иззети за анализ и установяване на количеството. При назначената и изготвена експертна справка е установено, че в торбите е съхранявано наркотично вещество - амфетамини, с бруто тегло ‪183.640 кг, на обща стойност ‪5 509 200 лева.

МВР

Започнали са процесуално-следствени и оперативни действия под наблюдението на Окръжна прокуратура-Хасково за издирване и установяване на лицата, имащи съпричастност към откритите наркотични вещества.

Образувано е досъдебно производство за пренасяне през границата на страната на наркотично вещество в особено големи размери. Случаят е особено тежък - престъпление по чл. 242 ал. 4 във вр. ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, за което по закон е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.