Откраднатата кръв в Разград била за изследване за сифилис, не за свински грип
Откраднатата кръв в Разград била за изследване за сифилис, не за свински грип / снимка: DarikNews

Кръвни проби бяха откраднати от кола на куриерска фирма в Разград.

Товарният автомобил "Ситроен С 15" бил паркиран на ул. "Кубрат" 1 в града. Неизвестни разбили задната му врата и откраднали два пакета с кръвни проби, които Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве изпращала в столична лаборатория за изследване заради съмнение за свински грип.

По-късно стана ясно, че са откраднати четири епруветки. От Областната дирекция на полицията опровергаха твърденията, че пробите са за новия грипен вирус.

В единия пакет е имало проба от областната болница, а в другия - три проби от клиника "Велкови". Във втория пробите са били за цитонамазка и васерман, с който се установява дали пациентът е болен от сифилис.

В колата на куриерската фирма, която е обрана за 30 минути, е имало само документи, един голям и трудно преносим пакет с дънки, който крадците не могли да измъкнат. Пакетчетата с кръвните проби явно са били оприличени на опаковани мобилни телефони, обясниха запознати.

Претърсени са близките кофи с боклук, защото се предполага, че разочаровани от находката си, крадците са изхвърлили пробите. Кръвта обаче не е открита.