/ iStock/Getty Images
Министърът на земеделието Иван Иванов обясни защо Изпълнителната агенция "Борба с градушките" не е изстреляла противоградни ракети в района на град Садово вчера. По думите му това не се е случило, тъй като е имало забрана от страна на ръководството на въздушното движение заради отклонен самолет от София за Пловдив

"Агенцията е обезпечена с всичко необходимо, за да изпълнява своите задължения", увери той. 

"Земеделските стопани от района на Садово, чиито посеви пострадаха от силните градушки, ще бъдат обезщетени", уточни Иванов. Пред журналисти в Министерския съвет министър Иванов посочи, че лично един от заместник-директорите на Държавен фонд „Земеделие“, придружен от експерт от министерството, е посетил мястото и ще приеме заявленията на стопаните за подпомагане. 

"В най-кратък срок помощта ще бъде изплатена. Когато има доказано 100% увреждане на продукцията, тя се заплаща на 100%, на база на представените разходи. Има си методика, когато работи от години. Държавен фонд „Земеделие“ разполага с 5 млн. лв., с които да изплаща обезпечения", посочи министърът. Той увери, че има механизъм за обезщетение и на онези стопани, чиято продукция не е изцяло унищожена. 

По темата за бежанците от Украйна, министърът на земеделието посочи, че в бази на ръководеното от него ведомство са настанени около 200 души. 
БТА