Отказали на депутати от СДС да видят договора на „Булгаргаз с „Газпром
Отказали на депутати от СДС да видят договора на „Булгаргаз с „Газпром / netinfo

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е отказало на депутати от СДС да се запознаят с договора на „Булгаргаз" с „Газпром", съобщи Мартин Димитров. Това е вторият му опит да види документа, за който управляващите твърдят, че е достъпен за народни представители. Сините настояха за преразглеждане на договора и призоваха президентът Георги Първанов да не бяга от отговорност за кризата с цената на газа.

„Налице е изключително скандална ситуация. Днес с колегата Иван Сотиров бяхме в Министерството на икономиката и енергетиката, след като предварително бяхме поискали да видим договора между „Булгаргаз” и „Газпром”. Този достъп ни беше отказан и ни беше казано да подадем молба, на която ще бъде отговорено в неясен бъдещ момент. А в парламента Овчаров и други хора от БСП обясняваха как този договор го имало и всеки можел да отиде да го прочете. Това се оказа невярно. Този договор не е публичен и до него няма достъп. Това огромно поскъпване на газа в момента ще доведе до намаляване конкурентноспособността на цели отрасли в България, вероятно до фалити на фирми, твърде вероятно до увеличаване на инфлацията и до повече безработица”, коментира Мартин Димитров.

„Много важно е да не бъде допуснато президентът за пореден път да си измива ръцете, защото той беше най-енергичен и най-ревностен привърженик за подписването на тези спогодби. Българското правителство и президентът не защитиха националния интерес”, каза Иван Сотиров.