Отказали на 13 университета да започнат обучение
Отказали на 13 университета да започнат обучение / cнимкa: Sofia Photo Agency

13 нови университета са поискали да отворят врати за последните четири години, но на всички тях това им е било отказано, съобщи проф. Иван Панайотов – председател на Националната агенция по оценяване и акредитация. От 1 март догодина агенцията започва проверки във висшите училища у нас.

От агенцията съобщиха, че 18 университета са поискали промяна на капацитета си, т.е. да приемат повече студенти отколкото държавата им позволява. Най-големите сред тях Югозападния в Благоевград, медицинските университети в София и Варна, Великотърновския, Нов български, Стопанската академия в Свищов.

Колеж „Телематика" в Стара Загора продължава да приема студенти и да издава дипломи, въпреки че няма акредитация, поясни проф. Панайотов. „Нещата за съжаление са лоши по отношение на студентите. По един незаконен начин ръководството на този колеж започна едно интензивно записване на студенти и обучение в професионални направления, за които то не е получавал никога акредитация и се издават нелегални дипломи”, каза още Панайотов.