Отказаха свобода на кандидат-депутата Иван Славков
Отказаха свобода на кандидат-депутата Иван Славков / cнимкa: Sofia Photo Agency

Варненският окръжен съд остави без уважение молбата на защитата на Иван Славков за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека. Общинският съветник от ДПС е обвинен, че е създал и ръководил въоръжената престъпна група заедно с Веселин Данов. Бившият собственик на ФК "Спартак" е обвинен за създаване, ръководене и участие във въоръжената престъпна група от есента на 1996-та до началото на септември миналата година. В рамките на досъдебното производство от общо 24-те обвиняеми прокуратурата сключи споразумения за различни по вид и размер присъди с 19 лица, които вече са одобрени от съда и са влезли в сила.

Според Окръжния съд не са налице новопостъпили обстоятелства, даващи основание за промяна на мярката за процесуална принуда на Славков. Самият той не се яви пред магистратите. Общинарят е представил медицинско свидетелство, според което страда от остра вирусна инфекция. Тя също не е основание за изменение на мярката му в по-лека, прецени съдът. Той прие довода на прокуратурата, че има реална опасност, ако е на свобода, Иван Славков да се укрие или да извърши престъпление.

Единият от адвокатите на варненския общински съветник и кандидат-депутат от партията „Обединение на българските патриоти" Бранимир Балачев определи решението на съда като пародия. Според защитата се погазват конституционните права на Славков, който според Закона за избор на народни представители трябва да бъде освободен за периода на предизборната кампания. „Ако това стане, Славков с нищо няма да утежни мегадознанието", посочи Балачев. Според него има умисъл в задържането на подзащитния му. До настоящия момент прокуратурата упорито отказва да приеме наложените в правния мир практики и тезата й е дълбоко неправилна, смята адвокатът. За да убеди съда в думите си, той се позова и на презумпцията за невинност. С отказа да бъде пуснат за кампанията, съдът предрешава изборния резултат на Славков, посочи още Бранимир Балачев. Той няма да може да се среща с избиратели и да агитира за себе си.

Решението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

За 15 юли от 9.30 часа са насрочени предварителните изслушвания по наказателното дело срещу Иван Славков и други четири лица, подсъдими по делото за въоръжената престъпна група, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора.