След кратко боледуване на 85 години днес почина големият български композитор Тончо Русев.

Тъжната новина съобщиха във Facebook от семейството му.



"Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!", пишат близките му.

Хиляди българи изказаха съболезнования под публикацията.
 

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас. Само след дни той щеше да навърши 86 години.
 
 

С подарък и букет в ръка, отиваме на гости на добрия приятел и поет Евтим Евтимов. Честит рожден ден, Великий!

Публикувахте от Тончо Русев в 27 октомври 2015 г.

В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др. Творбите му се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др.
 

Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов.
 

 

Той е член е на Съюза на българските композитори (СБК). Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и филмова музика („Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“).
 
 
Публикувахте от Тончо Русев в 14 януари 2015 г.
Песните са му издавани в САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Русия и всички бивши социалистически страни.
 

През 1981 г. от фестивала "Златният Орфей" получава Голяма награда за цялостно творчество. През 2007 г. получава и орден "Стара планина" за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата.

На 6 декември 2017 г. става първият носител и кавалер на "Сребърния кръст на свети Николай" на община Бургас. Това отличие е с най-висок ранг.