Отговорността за атентата да се търси в службите, призова Ангел Найденов
Отговорността за атентата да се търси в службите, призова Ангел Найденов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вън от всякакво съмнение на 18 юли имаше тежък терористичен акт, в резултат на който имаше много загинали, за съжаление. Това каза пред БНТ Ангел Найденов, депутат от Парламентарната група на „Коалиция за България”.

С категоричното осъждане на подобна жестокост, трябва да кажем още веднъж, че няма извинение за отнемането на живота на невинни хора. След 18 юли България вече не е същата. След като има терористичен акт, това представлява пробив в системата за сигурност и мерките за безопасност, и не виждам никакви основания в шикалкавенето на управляващите, които не искат да признаят, че има такъв пробив, заяви Найденов. Той посочи, че трябва да се назоват персонално отговорните хора.

„Трябва да научим цялата истина около това имали ли са българските власти предварителна информация за готвената терористична атака. Трябва да се направи анализ на въпроса какъв е капацитетът на службите и как те реагират, когато има такава заплаха. Необходим е честен анализ. Да, вярно, че няма държава, която да е застрахована срещу подобни атаки. Но има отговорност, която ясно трябва да бъде посочена. Ясно е, че политическата отговорност се носи от правителството”, каза Найденов.

„След като е ясно, че израелските туристи са сред най-застрашените групи от чуждестранни граждани, как е възможно да няма специални мерки, които да се предприемат по отношение на тяхната безопасност на летище Бургас. Не разбирам”, подчерта Найденов. Според него отговорността трябва да се търси в службите за сигурност, в МВР, в разузнаването. Найденов каза и че след като има такива сигнали за заплаха от терористичен акт, очевидно, че не могат да се вземат мерки само в първата седмица от началото на сигнала през февруари, а трябва такива мерки да присъстват постоянно.

„Няколко оставки няма да решат проблема, но те са някаква стъпка към решаване на проблема. Не можем да махнем с ръка и да кажем било, каквото било, гледаме напред. Има пробив в системата за сигурност в страната. Трябва да има системни промени”, категоричен е депутат от Коалиция за България.

За вота на недоверие, Найденов каза, че той е заради провала на правителството в областта на вътрешните работи. Този вот има теоретичен шанс, но политическата реалност ме кара да мисля, че той няма да мине, уточни Найденов.