Отдават на концесия пловдивските общински болници
Отдават на концесия пловдивските общински болници / netinfo

Концепция за отдаване на концесия на общинските здравни заведения ще разработи екип от представители на болниците, Българският лекарски съюз и община Пловдив, съобщи кметът д-р Иван Чомаков.

Общината запазва собствеността върху болниците, а персоналът ще участва в управлението на дейността чрез акционерни дружества. Лекарите ще притежават 60% от капитала в тях, останалите 40% от акциите ще се продават свободно за набиране на свежи пари, уточни д-р Чомаков.

Сегашната процедура за концесиониране на здравни заведения е дълга и тромава и бави вземането на оперативни решения. Малките болници имат по-голям шанс да оцелеят на пазара на здравни услуги, защото по-лесно ще преструктурират дейността си, каза още д-р Чомаков по повод намерението да се редуцира броят на желаещите да сключват договори с Националната здравноосигурителна каса.

По думите му акредитацията на здравните заведения е „фалшива процедура, която не изпълнява задачите си и изразходва средства, достатъчни за финансовото спасение на една болница”. Кметът на Пловдив заяви още, че до края на годината ще пристигнат първите 12,5 милиона лева от парите, обещани за складиране на столичните отпадъци. Средствата ще се използват за довършване на реконструкцията на бул. ”България”, за която има проектна готовност.

Министерството на екологията е потвърдило отпускането на 1,5 милиона лева за канализация в кв. Капана и предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането й, съобщи още д-р Чомаков.

Други новини от Пловдив