/ DarikNews.bg
И независимите депутати, които преди дни се отцепиха от БСП, подхванаха Изборния кодекс. Красимир Янков и Валери Жаблянов представиха предложенията за поправки в изборното законодателство от името на групата на прогресивните социалисти, както се наричат.

Предложенията им са свързани с преференциалния вот. Независимите депутати искат да отпадне бонусът за водача на листата, както и да няма бариера от 7%, за да бъде валиден преференциалният вот и да може да бъде пренареждана листата.

Според сега действащото законодателство, когато избирателят не посочи преференция, автоматично гласът му отива за водача в листата.

Вносителите на поправките също искат да отпадне задължителното гласуване.

"Прецизираме начина, по който се отчитат от СИК преференциите във всяка бюлетина. По този начин се дава възможността да се гласува за личност, така бъдещият парламент може да си върне доверието на хората. Индивидуалната отговорност не се заменя с групова безотговорност. Ще се преустанови възпроизвеждането на партийни елити и ще се постигне обновяване на политическото представителство", посочи Красимир Янков.

По думите му от това ще произтече мажоритарно избиране на депутатите в пропорционалните листи.

"Високият праг на преференциите и защитата на водачите лишава преференциалното гласуване от смисъл", добави и Валери Жаблянов.