Отбелязахме 24 май
Отбелязахме 24 май / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В София официално беше отбелязан 24 май – денят на българската просвета, наука и култура и на славянската писменост. На паметника на братята Кирил и Методий цветя и венци поставиха десетки граждани, президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, кметът на София Бойко Борисов, министри, политици и учени.

В 10 часа от НДК започна празничното шествие на ученици. Шествието беше организирано министерството на образованието и науката.

Начело на празничната процесия вървяха президентът Георги Първанов, министърът на образованието Даниел Вълчев, на културата Стефан Данаилов и на вътрешните работи Румен Петков. Под звуците на „Върви народе възродени” процесията достигна до паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека, където към множеството се присъединиха граждани и представители на академичните среди.

Отслужена беше литургия, след което реч произнесоха министърът на културата Стефан Данаилов и специалният гост на церемонията – еврокомисарят по многоезичието Леонард Орбан, който е в България специално за празника.

В речта си Орбан подчерта, че България е направила историческа стъпка като на първи януари 2007 година е присъединила кирилицата към езиковото многообразие на ЕС, което прави съюза уникален.