/ iStock/Getty Images
На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който тази година ще премине под мотото „Ценим водата“. Темата поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за хората, съобщават от МОСВ.

Обръщаме повече внимание на повишаване на информираността по отношение на глобалната водна криза, като акцентираме върху подкрепата и приноса на всички заинтересовани групи за постигането на Цел 6 за устойчиво развитие - Вода и канализация за всички до 2030 г., от Целите за развитие за хилядолетието на ООН.

Тази година темата на Световния ден е, че водата е ценна. Стойността на водата е много повече от нейната цена - водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло. Ако пренебрегнем някои от тези аспекти, рискуваме да не управляваме правилно този незаменим природен ресурс. С добра координация и сътрудничество между отговорните институции, както и с активното участие на заинтересованите групи и на широката общественост с разбиране на истинската, многоизмерна стойност на този ресурс, можем да защитим водата в полза на всички.

Денят се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени - за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Тазгодишното издание на кампанията насърчава хората в световен мащаб да се включат в обществен диалог в социалните мрежи с #Water2Me и да допринесат - със своите истории, мисли и преживявания - към разбирането за стойността на водата. Целта е да постигнем  по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от хората в различен контекст, за да можем да опазваме по-добре този ценен за всички ресурс. 

Повече за инициативата, основните послания и допълнителни факти може да намерите на сайта на МОСВ
МОСВ