На 21 януари се отбеляза Денят на родилната помощ. Той се чества от 1951 г. с указ на Президиума на Народното събрание като Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари, а по нов е на 8 януари.  

На днешния празник професионалистите в родилната помощ - лекари и акушерки, си правят равносметка, а родилките им изказват благодарност и признание за проявените грижи и всеотдайност. 

Денят е повод да се обърне внимание и на проблемите, свързани с родилната помощ у нас и липсата на достатъчно на брой кадри. За недостига на акушери алармират и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в поздравителния си адрес до специалистите, публикуван на сайта на организацията. Акушерките в България са два пъти по-малко от нуждите на българската здравна система. Средната възраст на работещите акушерки е 49 години, казват още от БАПЗГ. Оттам посочват, че има и работещи пенсионирани акушерки. Недостигът е "толкова осезаем", че някои болници се отказват да поддържат акушеро-гинекологично отделение, отбелязват още от БАПЗГ.

Денят на родилната помощ ще бъде отбелязан с различни инициативи в страната. В Народното читалище "Развитие-1895" е предвидено събитие, с което ще бъде пресъздаден обичай с група за автентичен фолкор "Вечерник".С Бабино хоро и ритуал „даване име на новородено“ в Белица ще отбележат днешния празник. 
БГНЕС