/ БГНЕС
На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия
101478
На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия
  • На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия
На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Тази година военният Гергьовденски парад няма да бъде открит от вертолет МИ -17 с националния флаг, защото армията ни не разполага с изправен такъв. Парадът ще започне с представителните блокове на родовете войски, които ще преминат в тържествен марш по площад „Княз Александър І”.

Честването на Деня на Българската армия ще започне с водосвет на бойните знамена и полагане на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин. Тържествата ще продължат с традиционния военен парад на площад „ Княз Арександър І” . Парадът ще започне с представителните блокове на родовете войски. След тях ще премине авиационната техника и накрая техниката на сухопътните войски и на зенитно ракетните войски.
 
По традиция парадът се открива от вертолет МИ - 17 на ВВС,  носещ националния флаг на България.  Сега обаче няма да е така, защото нямаме изправен МИ - 17, обясни по време на тренировките за парада генерал-майор Иван Лалов, който тази година командва парада.
 

На площада ще преминат 48 единици съхупътна техника и над хиляда военослужещи.
 
Очаква се в небето над София  да прелетят тройка вертолети във формация „клин” - водач МИ - 24 и два водени Кугър, самолет Спартан, три самолета Пилатус, тройка самолети МиГ-29 . Ако прогнозата за лошо време се сбъдне авиопарадът може да бъде отложен.
 
Танкове Т-72, самоходни артилерийски установки, зенитно-ракетни комплекси, гаубици, бронирани машини „Хамър“, „Мерцедес“, „Пустинни котки“ са част от бойната колесна и верижна техника, която жителите и гостите на София ще могат да наблюдават по време на парада. За първи път в парада ще участва ретро техника от  Втората световна война, която е била на на въоръжение в Българската армия, а сега е любезно предоставена от колекционери от цялата страна.
 
Освен оркестъра на Националната гвардейска част, за първи път в Гергьовденския парад  ще се включат и оркестрите на видовете въоръжени сили - представителните духови оркестри на Военноморските сили, Сухопътните войски и Военновъздушните сили, Фестивалният военен духов оркестър, представителният ансамбъл на Въоръжените сили.