От опозицията предлагат нападението над медицински лица да се криминализира
От опозицията предлагат нападението над медицински лица да се криминализира / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
От опозицията предлагат нападението над медицински лица да се криминализира
52971
От опозицията предлагат нападението над медицински лица да се криминализира
  • От опозицията предлагат нападението над медицински лица да се криминализира

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна в Наказателния кодекс е внесъл зам.-председателят на здравната комисия в парламента Ваньо Шарков от Синята коалиция. Идеята се подкрепя от здравния министър Десислава Атанасова.

В ПГ на ГЕРБ обаче, по думите на Шарков, смятали, че тази поправка трябва да залегне в новия Наказателен кодекс, който се подготвя в момента. Повод за измененията са заместилите случаи на побой над лекари, разясни пред Дарик Шарков.

„На 14 март т.г. беше нанесен побой на лекарка, която работи в Медицинския център в Гоце Делчев. По думите на управителя на здравното заведение това е третия случай, в който един и същи човек напада жени, работещи в този Медицински център. Освен това е нанесъл побой и на медицинската сестра. Общопрактикуващ лекар в Плевен е пребит на 31 май 2011-а. През 2010 г. бизнесмен нападна спешен лекар по време на дежурство в Благоевград”, припомни няколко случая Шарков.

„В същото време в Наказателния кодекс медицинските специалисти не съществуват при изброяването на длъжностите, които ако бъдат нападнати при изпълнение на служебните им задължения и им бъде нанесена телесна повреда, съответно носят наказателна отговорност”, уточни той.

„Това предложение вече веднъж беше разглеждано в пленарна зала. Тогава мнозинството го отхвърли с идеята, че лекарите били длъжности лица и те попадали в обхвата на Наказателния кодекс. Малко по-късно обаче Върховния административен съд реши, че те не са длъжностни лица. Т.е. за тези нападения не се носи отговорност по Наказателния кодекс. И това е причината, поради която ние внасяме тези предложения”, обясни още синият депутат.

Идеята се подкрепя от левицата, ДПС и независими избраници, допълни синият депутат Ваньо Шарков.