От началото на март започва имунизация срещу вируса A (H1N1)
От началото на март започва имунизация срещу вируса A (H1N1) / снимка: БГНЕС
От началото на март започва имунизация срещу вируса A (H1N1)
26370
От началото на март започва имунизация срещу вируса A (H1N1)
  • От началото на март започва имунизация срещу вируса A (H1N1)

От началото на март започва имунизацията срещу новия грипен вирус А (H1N1). Към момента са доставени на Министерство на здравеопазването 80 хиляди ваксини, които ще са достатъчни за имунизацията на 40 хиляди души. Причината е, че на един човек се поставят две дози, за да придобие имунитет. До момента от вируса в България са починали 40 души, обясниха от здравното ведомство. Ако повече хора от предвиденото поискат да се имунизират министерството има готовност да достави още 280 000 дози.

Близо четири месеца след като в България беше обявена грипна епидемия здравното министерство успя да достави ваксините срещу новия грипен вирус А (H1N1). Към момента държавата е платила 1,600 хиляди лева, като само една фармацевтична компания е проявила интерес да внася ваксини в България.

Ваксината е предназначена за рисковите групи, сред които попадат бебетата над шест месеца с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит, както бременни жени и лекари. Въпреки това всеки, който пожелае, може да си направи имунизация, обясни доктор Ангел Кунчев началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство: „Трябва да изявят желание да се имунизират и да отидат до кабинета. Никой няма да върнем, след като той е преценил, че неговото състояние изисква такова предпазване, ние ще осигурим възможност за такава ваксинация".

Ваксинациите ще извършват във временни кабинети. Цената за имунизация на един човек е 40 лева, които се плащат от държавата. Доктор Кунчев предупреди, че ако лекар поиска да му се заплати за ваксината, то това би било незаконно.