От МВР очакват пик през юли при издаването на новите документи
От МВР очакват пик през юли при издаването на новите документи / снимка: DarikNews.bg, архив

От МВР очакват пик през юли при издаването на новите документи заради това, че най-много лични карти и паспорти изтичат тогава. „Средно на ден сега в София се обслужват около 1500-1700 граждани, които подават заявление за получаване на нови документи за самоличност и ако се работи с тези темпове ще се справим", коментира за БТА Мария Костадинова - началник на дирекция „Документи за самоличност" в МВР. 

„Пикът най-вероятно ще е през юли, когато изтичат най-много лични карти и паспорти", прогнозира тя. „Имаме мощност и възможности, а и след като се работи и в почивните дни,  гражданите да бъдат обслужени в същия ден, а не да чакат по няколко дни", поясни Костадинова. „Ако обаче има чакащи и след края на работния ден ще се прави всичко възможно да се работи и след приключване на работното време", добави тя.

В много РПУ-та се правеха списъци, но напоследък вече ги няма, констатират от дирекция „Документи за самоличност" в МВР. „Взето е решение да се направи всичко възможно гражданите, които са дошли да подменят документите си за самоличност, да бъдат обслужени в същия ден", уточни Костадинова.

Според Костадинова съботно-неделни дежурства имат сериозен ефект. „Фактът, че в понеделник сутринта нямаше такива опашки, каквито досега е имало всеки понеделник, доказва точно това", коментира тя. „Това, че се обслужват по около 1400 граждани на ден, също показва, че има смисъл от тази мярка", уточни Костадинова. По думите й всеки петък от цялата страна се получава информация има ли опашки, изостава ли се с издаването, колко човека чакат. „Въз основа на това преценяваме къде и дали да се работи през почивните дни", поясни експертът.

„Ако през юни съботите имат добра посещаемост тази практика ще остане и през юли и август. Не можем да осигурим дежурства и в двата почивни дни, защото според кодекса на труда има ограничения", заяви тя.