От МИЕ обещаха да покажат договора с „Булгаргаз” в сряда
От МИЕ обещаха да покажат договора с „Булгаргаз” в сряда / cнимкa: Sofia Photo Agency
Смятам, че оказахме сериозен обществен натиск върху Министерството на икономиката и енергетиката и от там обявиха, че утре (бел. ред. в сряда) в секретната секциа на парламента ще дойде въпросния договор. Това каза в предаването „Денят” на Дарик депутатът от СДС Мартин Димитров. „Аз съм скептичен, че това ще бъдат всички клаузи. Разчита се на това, че част от информацията се представя като особено секретна и не се дава на народните представители”, допълни той. Според него е абсурдно да се променя цената на газа, ако не знаят какво е написано в този договор. „Как може да има подобни тайни договори от Народното събрание, ние как да приемаме законопроекти, как да правим енергийна политика, ако не знаем какво пише в този договор”, обърна се той. Той уточни, че се е консултирал с юристи, че „общи бележки за това дали този договор е по-изгоден или по-неизгоден от предишния, могат да бъдат правени, без да се разкрива конкретна информация”.

СДС-депутатът сподели още, че от Министерство на икономиката и енергетиката висшестоящи лица са казали, че самите те не са виждали договора с „Булгаргаз”. Димитров припомни, че достъп да прегледа договора му е бил отказан още през 2006 г. – веднага след подписването.

Относно ситуацията след поскъпването на газа той коментира, че „финансовата криза ще се отрази зле на България. Мерките на правителството са в напълно грешна посока. Поскъпва газа, поскъпва тока, кредитите станах по-скъпи, инвестициите ще намалеят, цели сектори ще бъдат в тежка ситуация".