/ БГНЕС
Представители на Европейската комисия (EК) са посетили ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация - Перник" като част от обиколката им на Югозападния въгледобивен район, съобщиха от пернишкото топлофикационно дружество. Сред гостите са били София Алвеш - директор "Развитие на административен капацитет и изпълнение на програми II" към Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК, Агнес Монфре - ръководител на отдел "България, Унгария, Словения" в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК, много мениджъри и други ръководители.

Гостите са разгледали основните мощности на двете централи и са се запознали с направените до момента инвестиции в посока трансформацията на енергийните дружества към производство на по-чиста и зелена енергия.

В ТЕЦ "Бобов дол" европейските представители са били запознати с предприетите досега стъпки за промяна на облика на централата със срок на реализация 2025 година. Първата е изграждане на 100 мегавата фотоволтаичен парк, който се планира да бъде въведен в експлоатация на 12 декември тази година. Предвижда се и изграждане на батерийно стопанство за съхраняване на зелената енергия.

"До края на август тази година предстои централата да се присъедини към националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" и да използва природен газ при разпалване на блоковете си. Започваме изграждане на централа за биогаз с мощност 7 мегавата, за която вече има подписан договор със "ЗоргБиогаз" - компания, която има изградени над 37 подобни инсталации в държави като Германия, Дания, Италия, Словакия, Латвия. Строителството ще приключи до 8 месеца след доставката на оборудването", поясни Кристина Лазарова, председател на Борда на директорите на ТЕЦ "Бобов дол" и съучредител на платформата, създадена с цел трансформация на Югозападния въглищен регион "Brown to Green". 

Централата има и разработен идеен проект за построяване на инсталация с хибридни турбини, работещи на природен газ и водород, с обща мощност 240 MW и инсталиране на електролизери, които ще произвеждат водород за турбините от енергията от фотоволтаичния парк. 

Предвижда се фотоволтаичният парк да бъде обособен върху съществуващия сгуроотвал. По този начин няма да бъде засегнат нито декар плодородна земя.

В Перник, заедно с заместник кмета на града Стефан Кръстев европейските представители са разгледали газовите когенерации, които съвсем скоро ще заменят 40 на сто от въглищата при производство на енергия.

Според Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол", заделените в Плана за възстановяване и устойчивост 140 милиона евро за Югозападен въглищен регион са предназначени за малки и средни компании и са крайно недостатъчни.
Елка Робева/БТА