Желаещите да дарят кръв се приемат по списък, за да няма струпване на хора
От днес официално ще може да се дарява кръвна плазма и във Варна. В морския град вече пристигнаха т.нар. сетове, чрез които ще се извлича плазмата от преболедувалите COVID-19 пациенти, предава NOVA.  

Кръвният център във Варна вече набира желаещи да дарят плазма

„Ще направим предварително определен график, за да няма струпване на кандидатите да дарят кръвна плазма
- както през първи ден, в който идват за преглед, така из а следващото им идване за самата процедура”, заяви д-р Жанина Йорданова, директор на РЦТХ-Варна.

По думите й, центъра може да обслужи между 10 и 12 души кръводарители. „Могат да се дарят между 30 до 36 единици плазма, която да се насочи за нуждаещите се пациенти.

Дарителите трябва да са между 18 и 65-годишна възраст, да не страдат от хронични заболявания и да не приемат лекарства и да не са боледували от Хепатит”, предупреди д-р Йорданова.

Фирми осигуриха 52 800 лв. за апаратура за кръвна плазма във Варна

„Дарителите трябва да са дали положителен PCR тест за COVID-19 и да са минали 40 дни от него”, уточни тя.  "След това те трябва да преминат първоначален преглед в центъра и да им се вземе кръв за установяването на антитела и ако имат такива се канят по определен график за даряване.

В рамките на днешния ден ще бъдат направени три процедури и се преглеждат седем души, желаещи да дарят кръвна плазма",заяви д-р Йорданова.
nova.bg