Комисиите за деца и за лица над 18 г. и комисията, която издава S2 формулярите за лечение в чужбина, са ситуирани в НЗОК в една и съща дирекция
Комисиите за деца и за лица над 18 г. и комисията, която издава S2 формулярите за лечение в чужбина, са ситуирани в НЗОК в една и съща дирекция / БГНЕС
От днес НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца
101182
От днес НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца
  • От днес НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца
От днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще е отговорна за лечението на деца у нас и в чужбина. Тя иззема функциите, които досега изпълняваше Фондът за лечение на деца.

Правителството закри Фонда за лечение на деца
 
Въпреки множеството опасения на родители и пациентски организации, че от днес лечението на някои от децата ще бъде затруднено или невъзможно, от касата бяха категорични, че няма повод за притеснение.

Над 14 млн. лева са отпуснати за лечение на деца в чужбина през 2018 г.
 
Галя Йорданова, директор на дирекция "Лечение в чужбина" в здравноосигурителната институция, обясни: “На страницата на НЗОК в рубрика „Лечение в България и чужбина” всеки пациент и гражданин на страната може да проследи какви са неговите права и задължения в случай, че кандидатства за такова лечение у нас или в чужбина. Всички подадени до момента заявления и неприключили към Фонда за лечение на деца в чужбина и Комисията за лечение в чужбина могат да бъдат проследени, влизайки с номера, с който са кандидатствали. Там ще видят не само какъв ще бъде статусът след 1 април, но и това, което е до тази дата. Всеки ще има пълна информация за това как се движат неговите документи и докъде е достигнал."

Идея: Функциите на Фонда за лечение на деца да се поемат от НЗОК

"Важна информация за гражданите на страната е това, че комисиите, които преминават за деца и за лица над 18 г., и комисията, която издава S2 формулярите за лечение в чужбина, всъщност са ситуирани в НЗОК и са в една и съща дирекция и лечение за чужбина и координация за системите за социална сигурност, което предполага и по-бърза оперативност”, обясни още Йорданова.

От днес НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца
БГНЕС