От АЕЦ Козлодуй са готови да посрещнат нефтеното петно
От АЕЦ Козлодуй са готови да посрещнат нефтеното петно / netinfo

Атомната централа в Козлодуй ще продължи да работи без проблеми, с нормално натоварване, въпреки опасността от приближаването на огромното петролно петно по Дунав. Това каза в предаването „Дарик кафе” Кирил Николов директор Производство в „АЕЦ Козлодуй” и добави:

„Ние смятаме, че вече сме готови да го посрещнем петното. Съвместно с „Гражданска защита” са монтирани бонови заграждения, комбинирани също с понтонни заграждения, с които смятаме да го отклоним, за да не навлиза в каналите на АЕЦ "Козлодуй". Реакторът е далече, както вече доста грамотен стана и българският народ и медиите, имаме няколко контура за охлаждане. Реакторният контур за охлаждане няма никаква връзка с дунавската вода”.

„Така че дунавската вода охлажда конвенционалната част на централата и там евентуално могат да се нарушат топлообменът, да имаме някакви затруднения, но не очакваме да има сериозни проблеми, които да доведат до срив на енергопроизводството. За сега поне в нашия район имаме малко по-високо катерна гранична полиция. Нямаме информация петното да се е появило в района на Козлодуй".