От 5 до 20 м е зоната за сигурност при протести пред НС
От 5 до 20 м е зоната за сигурност при протести пред НС / Sofia Photo Agency
От 5 до 20 метра е зоната за сигурност при протести пред парламента
27087
От 5 до 20 метра е зоната за сигурност при протести пред парламента
  • От 5 до 20 метра е зоната за сигурност при протести пред парламента

Зоната за сигурност за протести пред парламента, сградата на президентството и Министерски съвет вече е между 5 и 20 метра. Това гласуваха депутатите по промени в Закона за митингите и манифестациите. Последните поправки, на които президентът Георги Първанов наложи вето, предвиждаха митинги и манифестации да не могат да се организират в обозначената зона без да се уточнява коя точно е тя. Срещу тези промени се обявиха и редица неправителствени организации.

Мнозинството отхвърли предложението на Синята коалиция тази зона да бъде до 7 метра. От Синята коалиция обявиха, че границата от 20 метра е прекалено голяма и дори има ограничителен ефект. Според лидера на СДС Мартин Димитров с тази граница се забраняват протестите между Министерски съвет и президентството: „Текстът, който вие предлагате - на практика за парламента проблемът не е толкова голям, но за Министерски съвет и президентството е ограничаване. Казва се „Пред сградите няма да протестирате, ще ви пращаме някъде към зоологическата градина". Демокрацията в България дойде с протести".

Ето какво обясни Красимир Ципов от ГЕРБ: „Идеята ни беше да се разпише ясна процедура, не само да се определят пространствените параметри на тази обозначена зона, а и кои лица участват в нея. Тази обозначена зона може да се определя за всеки конкретен случай. Ако се появи искане за провеждане на митинг, който ще бъде не повече от няколко десетки души, такава зона може въобще да не се определя. Не във всички случаи трябва да се отива и да се мисли, че тази граница на обозначената зона ще бъде 20 метра. Всичко зависи от това организаторът на съответното мероприятие какво искане ще подаде".