От 300 платени от НЗОК клинични пътеки, едва 4 били печеливши
От 300 платени от НЗОК клинични пътеки, едва 4 били печеливши / Sofia Photo Agency
От 300 платени от НЗОК клинични пътеки, едва 4 били печеливши
25491
От 300 платени от НЗОК клинични пътеки, едва 4 били печеливши
  • От 300 платени от НЗОК клинични пътеки, едва 4 били печеливши

От 300 клинични пътеки, които Здравната каса заплаща, едва четири са печеливши, съобщи директорът на Военномедицинска академия генерал Стоян Тонев. Асоциацията на Университетските болници подкрепи здравната реформа, но представителите й настояват Министерство на финансите да осигури 300 милиона лева за спешните центрове в страната. Освен това според мениджърите на тези болници засега не трябва да има изискване за броя медицински сестри в едно лечебно заведение, заради липсата на кадри в тази област.

Пациентите няма да усетят реформата в здравеопазването, ако спешната помощ е на добро ниво, коментира генерал Стоян Тонев. Той обясни, че е получил уверение от премиера, че около 300 милиона лева ще се отпуснат за спешната помощ в страната: „Премиерът зададе и един конкретен въпрос: колко средства са необходими. Ние отговорихме, че оптималният размер на необходимите средства е около 300 млн. Получихме уверение, че тези средства ще бъдат отпуснати".

Според генерал Тонев не трябва да има изисквания за броя медицински сестри: „В последния момент Министерството на здравеопазването каза да, но трябва да има и още едно нещо - съотношението сестри-лекари трябва да бъде две към едно. Това е невъзможно. В момента има 0,8 сестри спрямо един лекар".

Директорът на „Пирогов" доц. Димитър Раденовски коментира кой най-много може да загуби от реформата: „Най-рискова е ситуацията за министъра за и за неговите заместници. Ако те фактически не извършат по качествен начин, с бързина и убедително това, което трябва да се направи по отношение на реформата, това може да доведе до тежки последствия за тях".

В петък ще бъдат преведени всички пари, които Здравната каса дължи на здравния сектор за декември 2009 г. Това каза още директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. Уверение за това той е получил лично от министъра на финансите Симеон Дянков. Общата сума, която касата трябва да преведе на болниците, лекарите и фармацевтите, е 148 млн. лв. Ген. Тонев заяви, че ако не им бъдат преведени парите, ще се обърне към премиера.