От 2016-а консулските услуги ще могат да се използват електронно
От 2016-а консулските услуги ще могат да се използват електронно / снимка: БГНЕС, архив
От 2016-а консулските услуги ще могат да се използват електронно
83270
От 2016-а консулските услуги ще могат да се използват електронно
  • От 2016-а консулските услуги ще могат да се използват електронно

От началото на 2016 г. част от консулските услуги ще могат да се използват електронно. Това стана ясно от думите на ръководителя на проекта за дейността Раковски Лашев. Той обясни, че към момента повечето услуги са налице и от Нова година ще могат да се използват.

Правни пречки в момента има за въвеждането на електронно подаване на заявления за лични карти и паспорти за българите в чужбина.

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира, че електронните услуги ще са от полза за три групи - българите в чужбина, нотариусите и консулските представителства.

"Българските граждани, живеещи в чужбина и притежаващи квалифициран електронен подпис в България, ще имат възможност да подават по електронен път заявления за издаване на лична карта, паспорт, дубликат на шофьорска книжка, като по този начин ще се облекчава подаването на заявленията и ще се спестява едно посещение в консулска служба", обясни министърът. 

Той допълни, че нотариусите ще могат да извършват в реално време справки за удостоверение на документи от консулските служители. Консулските длъжностни лица ще могат да извършват оперативни действия, свързани със системата.

Митов коментира още една електронна услуга: "Ще бъде надградена и съществуващата услуга "Пътувам за", която е интегрирана в интернет страницата на МВнР и е насочена към българските граждани зад граница, които получават текуща информация при спешни случаи като бедствия или безредици", посочи той.

Ръководителят на проекта Раковски Лашев коментира кога стартират услугите по електронен път.

"Към момента повечето услуги вече са налице. От началото на 2016 г. нотариусите ще имат възможност да извършват проверки, българските граждани ще имат възможност да се регистрират доброволно в сайта на МВнР в рубриката "Пътувам за". Това, което в първите седмици на 2016-а се надяваме да направим, е достъпно ползването на услугата подаване електронно на заявления за лични карти и паспорти", разясни той. 

За да може системата да влезе в пълна експлоатация, Лашев обясни, че трябва да се допълнят и приемат текстове в нормативната уредба, които да позволят подаването в електронен вид на заявления за лични карти и паспорти.