От 2011 година се увеличава здравната вноска
От 2011 година се увеличава здравната вноска / снимкa: Sofia Photo Agency
От 2011 година се увеличава здравната вноска
23370
От 2011 година се увеличава здравната вноска
  • От 2011 година се увеличава здравната вноска

От 2011 година здравната вноска ще се увеличи от осем на десет процента, съобщи министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Двата процента увеличение няма да се заплаща от работодателите, а само от здравноосигурените. Все още не е ясно за какво ще бъдат използвани допълнителните средства, които ще плащат здравноосигурените.  

През 2011 година ще заработят задължителните допълнителни здравни фондове, съобщи още здравният министър Божидар Нанев. Все още не е ясно каква част от медицинските услуги ще предлагат те. От 2010 година в болниците ще има разлепени списъци с консумативи и медицински дейности, които не се поемат от здравната каса и пациентите ще трябва да платят на ръка: „За тази цел на всяко лечебно заведение ще трябва да има списък с дейностите, материалите и консумативите, които Националната здравноосигурителна каса не покрива, не плаща. Ще се даде на хората да решат дали искат да плащат тези допълнителни дейности в брой или чрез доброволните фондове".

При изписване от лечебното заведение пациентът ще получава разписка за това какво е платил и какво му е предложено в болницата. Министър Нанев съобщи още, че в момента прокуратурата проверява 62 болници в страната за нарушения при изразходване на средства. Същевременно през следващата година около 15 болници ще получат около 300 милиона лева от еврофондовете за преструктуриране и модернизиране.