/ Thinkstock/Getty Images
Поскъпване на водата от 18 до 55% в Пловдивска област за битовите потребители, обсъди на открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличение ще има в общо 18 общини, като ще бъде в различен размер в зависимост от това дали клиентите са с гравитачно или помпено водоснабдяване. Причината е, че с водната реформа ще се въведе единна цена за двете категории от 2.14 лева за кубик с ДДС. Управителят на ВиК Пловдив обясни, че поскъпването с 55 % ще засегне 2 % от 340 000 абонати, което прави 6 800 абонати. Новата цена ще влезе в сила от 1 юли.
 
Бизнес планът на „Водоснабдяване и канализация” Пловдив предвижда от тази година за жителите 18-те общини в областта да се въведе единна цена на водата от 2.14 лева на кубик с ДДС. Към момента клиентите с гравитачно водоснабдявасне плащат 1.38 на кубик с ДДС като с новата цена ще плащат с 55 % повече. Поскъпването за тези с помпено водоснабдяване ще бъде с 18 % повече от сегашните 1.81 на кубик с ДДС. За колко абонати увеличението ще бъде по-голямо обясни управителят на дружеството Спартак Николов:
 
"98% от доставената вода от страна на ВиК дружеството е помпажна, останалите 2% се разпределя между множество населени места на територията на Пловдивска област, на територията на община Карлово. Такива са Клисура, Калофер. Смесена е до този момент община Сопот, така че множество са тези населени места, но техният относителен дял е 2% от общия дял на доставената вода на ВиК дружеството", каза Николов.
 
Той уточни, че не може са ангажира с точни данни колко са клиентите в тези 2%, за които водата поскъпва с 55%.
 

"ВиК Пловдив покрива територия, на която доставя вода на над 340 000 абонати. От тази гледна точка едва 2% от тях получават доставената вода по гравитачен път, която съгласно новите изисквания на комисията ще бъде с единна цена", посочи още Николов.
 
За следващите 5 години „Водоснабдяване и канализация-Пловдив“ е предвидило 30 милиона 748 хиляди лева в инвестиционна си програма.  Новите цени влизат в сила в месеца след като регулаторът вземе окончателно си решение на закрито заседание. То ще бъде на 7-ми юни, коетo означава, че поскъпването ще бъде факт от 1-ви юли.
 
Поскъпване на водата и в Силистра, разгледа Комисията за енергийно и водно регулиране. Заложеното в бизнес плана увеличение за битовите потребители е 28 %. Така за битовите потребители цената ще скочи от 2.41 лева на кубик с ДДС на 3.09 лева на кубик с ДДС. Предстои разглеждането на поскъпването на услугата на закрито заседание на регулатора, като окончателно увеличение на цената на водата ще има от 1ви юли.