От 1 юли се въвежда диференцирано заплащане за учители
От 1 юли се въвежда диференцирано заплащане за учители / Sofia Photo Agency

От 1 юли има готовност да се въведе системата за диференцирано заплащане на учителите. Предстои със социалните партньори и в диалог с гилдията да се уточни каква да бъде процедурата, какви да бъдат критериите и каква да бъде стъпката на диференциация. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Министър Вълчев откри Националната среща с учителите по философия, психология и логика, и етика и право, организирана от Министерството на образованието и науката /МОН/.

Според министъра средствата са така разчетени, че при увеличение 50 на сто ще се постигне наситеност на системата всеки десети да получи това увеличение и обратното - при липса на диференциация всеки да получи по 5 на сто увеличение. Дискусията ще бъде между тези две крайности, като позицията на МОН никога не е била за 50 на сто увеличение, посочи Даниел Вълчев.

Трябва да се засилят контролните функции на инспекторатите, на министерството и на самите ръководства на училищата така, че всеки на своето място да си върши работата, за която носи отговорност, отбеляза министърът.

Попитан за поредния случай на насилие в училище в петък, при който четири 15-годишни момичета нанесли побой на своя връстничка във Враца, министърът заяви, че е притеснителен не толкова броят на тези случаи, а нивото на агресия и нейната необоснованост. Вълчев припомни, че от септември има издадена заповед и е създадена система всички случаи на насилие да се докладват до районните инспекторати и министерството и тя се спазва.