Осъдиха каналджия на затвор, наказаха го и за предлагане на подкуп
Осъдиха каналджия на затвор, наказаха го и за предлагане на подкуп / БГНЕС, архив

Каналджия, превозващ мигранти в хладилен фургон, беше осъден на 2 години затвор ефективно и глоба от 5000 лева, по две обвинения - за трафик на хора и за предлагане на подкуп в размер на 2625 лева на длъжностни лица. Окончателната му присъда от Върховния касационен съд вече е влязла в сила и приведена в изпълнение.

"Работата на прокуратурата по случая бе подпомогната съществено от проявения изключителен професионализъм", посочва окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев в писмо до началника на Митница Русе Венцислав Халаджов.

Случаят е от април 2015 г. Около 3.10 ч. през нощта товарният автомобил с бежанците пристигнал на Дунав мост-Русе. В ремаркето били натоварени 8 палета с над 3 тона ел. кабели и електронни платки. Камионът пътувал за Германия.

Старши специалистът от отдел "Борба с наркотрафика" към Митница Русе се усъмнил в поведението на шофьора и насочил камиона за сканиране с рентгеновата система.  Когато спрял при рентгена, шофьорът слязъл и се доближил до митничаря. Измъкнал пачка пари и дискретно се опитал да я натика в джоба му, прошепвайки, че това са 2500 евро, за да си затвори очите за това, което ще види на скенера.

Митничарят обаче не приел подхвърлените пари и веднага докладвал.

Камионът е откаран до митническото хале, където стоката била разтоварена, а зад нея в предната част на хладилния фургон са открити 41 чуждестранни граждани, между които и 4 деца. Междувременно Кемал Туран направил неуспешен опит да подкупи и служител на Гранична полиция.

Шофьорът бил арестуван и срещу него незабавно било образувано дознание в РДГП-Русе.

Говорителят на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Валентин Кръстев каза пред Дарик каква е пожарната обстановка в страната, към този момент, и какви са предприетите мерки.