Осъдените за убийството на Борилски се предадоха
Осъдените за убийството на Борилски се предадоха / снимка: БГНЕС
Осъдените за убийството на Борилски се предадоха
26057
Осъдените за убийството на Борилски се предадоха
  • Осъдените за убийството на Борилски се предадоха

Осъдените за убийството на студента Мартин Борилски Георги Желязков и Стоян Стоичков са се предали доброволно. Информацията потвърдиха за Дарик от пресслужбата на Варненския окръжен съд.

Двамата са се явили в областното звено "Съдебна охрана", придружени от адвокат Борислав Желязков, който е баща на единия от осъдените. По думите на Желязков, през последните 11 дни двамата осъдени са били във Варна. "Според мен не са се предали, а са се явили доброволно, те си бяха в града, не са напускали Варна", заяви той. "Аз съм постоянно в офиса, където и Георги има кабинет, никой не ги е търсил. В дома ни дойдоха от съдебна полиция, но той беше излязъл и казах, че го няма. Според съпругата ми в следващата събота отново са дошли да питат дали е вкъщи. Тя е заявила, че го няма. Той изчака да види майка си и брат си, които се върнаха от чужбина, тъй като събота и неделя не е работен ден, затова е отишъл в съдебна полиция в понеделник", разказа Желязков.

Георги Желязков и Стоян Стоичков вече се намират във варненския затвор, където ще изтърпят наложените им мерки за неотклонение "задържане под стража".

Желязков и Стоичков получиха общо 36 години затвор от Великотърновския апелативен съд на 4 февруари. Те не присъстваха в залата, когато бяха прочетени присъдите. Според обясненията на адвокатите им двамата закъсали с автомобила си по пътя. След обявяване на решението на съда техните мерки за неотклонение бяха изменени в „задържане под стража", а Желязков и Стоичков бяха обявени за общодържавно издирване.

Съдебният казус за убийството на Мартин Борилски продължи почти десет години. 24-годишният варненец Мартин Борилски, студент в Сорбоната, бе убит в Париж на 17 юли 2000 г. Трупът му беше намерен от френски пожарникари в квартирата му на ул. "Льо Курб". Тялото му беше завързано с пуловер, а черепът му - счупен с гира. При аутопсията бяха открити 93 прободни рани.

 Други новини от Варна