Осъдените активисти на ВМРО са били малтретирани в Сърбия
Осъдените активисти на ВМРО са били малтретирани в Сърбия / netinfo

Шуменските активисти на ВМРО Деян Станчев и Атанас Боруков, които бяха осъдени в Сърбия, са били малтретирани в затвора. Това съобщиха двамата на пресконференция днес. Присъдата беше издадена от Окръжния съд във Враня за оскверняване на националните символи на Сърбия. На основата на показания на свидетели бе доказано, че Боруков и Станчев са скъсали знамето на Сърбия пред културния център в Босилеград.

Присъдата за двамата бе 45 дни затвор. Те бяха задържани на 13 януари, когато група на ВМРО посети паметника на Васил Левски в Босилеград.

Пред медиите Боруков разказа, че са били тормозени, бити и псувани. Деян Станчев заяви: „До момента, в който отидохме във Враня всичко беше нормално, там ни разделиха и започна адската част". Бил е бит, след това е откаран в килия, където осветлението е било загасено и побой са му нанесли сръбски затворници. По думите на Станчев, те са счупили тояга в гърба му, докато го удрят. На следващият ден той е бил откаран при лекар, но без адвокат и преводач и е бил предупреден да не сигнализира за това, че е бил малтретиран. Пред журналисти Станчев показа тениската със засъхнали петна от кръв, с която е бил облечен при един от побоите. По думите му, спрямо останалите затворници надзирателите не са имали отрицателно отношение.

Активистите на ВМРО заявиха, че все още обмислят дали ще търсят правата си и дали ще съдят някого за нанесените им щети.