След няколко дни, на първи февруари ще бъде отбелязан деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Историята на един от последните живи политзатворници, осъдени на смърт, разказва NOVA NEWS

През далечната 1961 година Жеко Стоянов, едва на 22 години чува присъдата „смърт чрез разстрел“ заради създадена от него конспиративна организация, чиято цел е възстановяването на БЗНС. Три години по-късно той е помилван по случай 20-ата годишнина от 9 септември. Неговият баща също преминава през кошмара на концлагера „Белене“. 

През 1946 г. на изборите за ВНС бюлетините за опозиционерите са бели.

"Трябваше да отида при опозиционерите с пълни джобове с бюлетини. Войници с пушки закараха дядо ми в затвора, но по-късно го освободиха. Когато бях на 10 години, в 4 клас баща ми един ден се върна с трима души у нас. След това тръгна и не се върна дълго време. Успява да ги прекара през границата, но и бяга с тях в Цариград. Осъден беше на 15 години затвор. Целта е било да се намерят съмишленици за сваляне на комунистическия режим. Един ден след 6 месеца се върна", разказва той.

Целия разговор гледайте във видеото.