Освободиха под гаранция Ангел, който преби ром в Овчеполци
Освободиха под гаранция Ангел, който преби ром в Овчеполци / sxc.hu

Районният съд в Пазарджик освободи под гаранция от 500 лева 24-годишния Ангел Калеев от село Овчеполци.

Той е привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда, нанесена по хулигански и ксенофобски подбуди на 17-годишно момче от същото село. Магистратите считат, че има обосновано предположение за извършване на деянието от Ангел, но че няма опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление.

Видео показва как мъж пребива младеж от ромски произход, казал му, че са равни

При вземане на решението съдът съобрази, че постъпката на Калеев не е тежко престъпление по смисъла закона, за което се предвижда лишаване от свобода до 3 години. Беше отчетено и чистото съдебно минало на младежа, положителните му характеристични данни, като в случая става въпрос за инцидентна проява, а не за трайно установени престъпни навици.

Младежът, пребил ромско момче в Овчеполци, проговори

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в Пазарджик в 3-дневен срок. При подаване на жалба или протест делото ще се гледа на 26 април от 14.00 ч.

Повдигнаха обвинение на младежа, пребил ромско момче в Овчеполци

Калеев бе задържан, след като в почивните дни пусна в социалните мрежи видео, от което се вижда как пребива 17-годишния ром Митко, след като той му казва, че равен с него. С удари го поваля на земята, рита лицето и тялото му, псува го и заплашва, докато не изтръгва признание от тийнейджъра, че не е равен с българите.

В понеделник около обяд Ангел Калеев бе намерен в близкото село Черногорово, където се опитал да се укрие. Той беше прибран за 24 часа, а по-късно с прокурорско разпореждане арестът му бе удължен до три денонощия.

Други новини от Пловдив