Освободиха лидера на протестиращите фермери
Освободиха лидера на протестиращите фермери / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Лидерът на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриян Цаконски, които по-рано беше арестуван за нарушаване на обществения ред, бе освободен. Това стана пред сградата на Министерския съвет в София, където от обед протестират над 200 фермери от цялата страна с искания за изплащане на дължимата държавна субсидия за прясното мляко. Напрежението се покачи след като стана ясно, че премиерът Сергей Станишев е отказал да се срещне с протестиращите. Докато те настояваха за среща с него в центъра на София, в Студентски град, където провери ремонт на общежитие, премиерът каза:

„Начинът, по който беше организиран протестът, определено беше провокативен. Организаторите, забравих как се казват, г-н Зоров, г-н Цаконски, определено „нахъсваха” протестиращите да не спазват закона. Аз няма да се срещам с никой, който не спазва закона. Но начинът, по който действат, провокират полицаите, удрят ги, ако действат така, няма да се срещаме. Това трябва да е ясно на всеки, защото законът и редът са първото условие за всякакъв разговор”, заяви Сергей Станишев.

„Винаги сме готови да водим разговор, а това, което някои от организаторите целят, няма нищо общо с интересите на животновъдите или млекопроизводителите. Добре е да се разбере дали главните инициатори и провокатори спазват всички разпоредби на българското законодателство и на европейските правила и дали са изрядни към държавата”, каза още Станишев.