Освободиха Л. Стайков от СЕМ, той обжалва в съда
Освободиха Л. Стайков от СЕМ, той обжалва в съда / netinfo
Съветът за електронни медии освободи от състава си акад. Людмил Стайков, за който Комисията по досиетата обяви, че е бил агент в структурите на бившата Държавна сигурност. Той обяви пред Дарик, че ще обжалва в съда решението на СЕМ. Медийният орган преизбра Мария Стефанова за председател. Тя ще изпълнява длъжността до 25 ноември.

За освобождаването на Людмил Стайков са гласували петима от членовете на СЕМ, против са били двама. Предложението е на Мария Стефанова и Маргарита Пешева. Самият Стайков е напуснал заседанието минути преди гласуването. Ето и аргументите на СЕМ за освобождаването на акад. Стайков:

„Оповестяването на академик Стайков като агент на Държавна сигурност блокира работата на нашия съвет. Оповестяването на Милен Вълков като щатен военен разузнавач не поражда правни последици, за което писмено бяхме известени от председателя на Комисията по досиетата, че Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана не е било част от структурите на Държавна сигурност”, каза Мария Стефанова.

Акад. Людмил Стайков влиза в СЕМ през април 2006 с указ на президента Георги Първанов. На 8 октомври Комисията по досиетата оповести, че той е бил агент Василев и се е водил на отчет в Шесто управление и Второ главно. Режисьорът на „Хан Аспарух" и „Време разделно" заяви пред „Дарик", че ще обжалва в съда освобождаването му от СЕМ и добави, че е имало натиск да си подаде оставката.