Софийски градски съд отмени определението на първоинстанционния съд, с което Илиян Димитров с прякор Бабичката, обвинен като помагач в кражбата на джипа на Десислава Плевнелиева, беше задържан под стража. Вместо това постанови обвиняемият да бъде освободен незабавно от ареста и не му взе никаква мярка за неотклонение.

Оставиха в ареста задържания за кражбата на джипа на Росен Плевнелиев

В мотивите си съдебният състав изтъкна, че обвинението почива на съмнения и оперативни данни, които не са процесуално проверени. Първоинстанционният съд е допуснал процесуална грешка като се е позовал на полицейска докладна с предположения, която не е доказателствено средство, преди да бъде проверена.

Освен това СРС е пренебрегнал и това, че при разпознаването Плевнелиева не е била категорична. Самата тя е казала, че е сигурна на 70%, че това е лицето, което се е бутнало в нея. Освен това тя описва "пухкав мъж с черна кожа", а обвиняемият е слаб и светъл.

Откраднаха джипа на Росен Плевнелиев (ВИДЕО)

Техническото средство, с което се твърди, че е източена информация от ключа също не е установено или намерено. От дома на обвиняемия не са иззети нито уличаващи вещи, нито дрехи и раница,отговарящи на описанието, съобщиха от съда.

Съдът определи Илиян Димитров да бъде освободен незабавно от ареста, освен ако не се задържа на друга основание. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 
БГНЕС