Освободиха дъщерята на Брендо
Освободиха дъщерята на Брендо / снимка: БГНЕС
Освободиха дъщерята на Брендо
63530
Освободиха дъщерята на Брендо
  • Освободиха дъщерята на Брендо

10-годишната Лара Банева, която беше отвлечена преди месец и половина, вече е при семейството си. Дъщерята на сочения за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо е оставена късно снощи пред ТОТО пункт на столичния бул. „Братя Бъкстон", на 200 метра от 6-о районно управление. Все още не са известни мотивите за похищението на детето, както и дали семейството е платило откуп, за да бъде върната Лара невредима.

48 дни след похищението от прокуратурата обявиха, че имат водеща версия по случая с отвличането и очакват да разкрият извършителя.

10-годишната Лара е била оставена около 22.00 часа снощи пред ТОТО пункт в столичния квартал „Красно село". Детето е извървяло разстоянието от около 200 метра до 6-о РУП, което се намира на същия булевард. Малко по-късно вечерта, зрелищно отвлечената преди месец и половина Лара, е върната на майка й. Момиченцето е в добро физическо състояние, но заради силния шок от преживяното с него работят служители на Института по психология на МВР. По неофициална информация в замяна на свободата на момичето са поискани и 2 млн. евро. Друга от непотвърдените версии е, че семейството на Лара е платило 500 хил. евро, за да бъде пусната тя.

Заместник главният прокурор Ася Петрова отказа да разкрие подробности около връщането на Лара Банева с аргумента, че са следствена тайна, но заяви, че прокуратурата не била изненадана: „Това, дали е даден откуп, е въпрос по-скоро на следствена тайна и на този етап не мога да ви кажа. Момичето е в добро физическо състояние. Веднага след като е предадена на майка си, с нея са работили психолози от Института по психология към МВР. Да кажем, че имаме очакване да се случи това да разкрием извършителя".

Вътрешният министър Петя Първанова също беше лаконична по темата: „В полза на работата е да не се коментира темата".

Непосредствено след похищението на момиченцето се появиха редица версии за причината невръстната дъщеря на Евелин Банев-Брендо да бъде отвлечена. Сред тях бяха неуредени бизнес взаимоотношения или опит да бъде „запушена устата" на Брендо, който предявил намерение да огласи пред съда в Италия, където е обвиняем в процес за наркоразпространение, силно компрометираща информация за високите нива на този бизнес.

През цялото време от МВР официално отказваха информация по случая с аргумента, че по него работят служители на ГДБОП, които пък имали забрана лично от главния секретар на МВР да огласяват подробности. Междувременно заради образувано разследване за подкуп в края на миналата седмица беше отстранен временно от длъжност и самият шеф на антимафиотите Станимр Флоров.

Пред БТА майката на невръстната Лара - Моника Добринова, благодари на служителите на реда и на всички хора, които са се вълнували от съдбата на дъщеря й.

„Тази нощ отново прегърнах Лара! Благодаря на всички, които бяха до мен в най-тежкото изпитание за една майка", казва Моника. В единственото си изявление тя моли да не бъде търсена за повече информация по случая, тъй като приоритет за семейството в момента е да бъде спокойно и да се помъчи да забрави преживяното.

Невръстната Лара беше отвлечена на 5 март пред дома си в столичния квартал „Бояна", където живее с майка си Моника Добринова - бивша съпруга на Брендо. Похищението се разиграва минути преди Лара да бъде откарана на училище, когато трима маскирани мъже с автомати раняват шофьора й, натикват Лара в черен джип БМВ Х5 и потеглят в неизвестна посока.

Баща й Евелин Банев-Брендо е подсъдим в Италия по делото срещу международна група за наркотрафик, наречена "Кокаинови крале". Той беше задържан в Созопол на 16 май миналата година в рамките на международна полицейска операция. Българският съд взе решение Банев да бъде екстрадиран в Италия. Софийския градски съд го осъди на 7 години и половина затвор на 15 февруари тази година - по двете обвинения - за организирана престъпна група и за пране на пари.