Оставят частните гробища само в ръцете на неправителствени организации
Оставят частните гробища само в ръцете на неправителствени организации / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Оставят частните гробища само в ръцете на неправителствени организации
55618
Оставят частните гробища само в ръцете на неправителствени организации
  • Оставят частните гробища само в ръцете на неправителствени организации

До края на октомври би трябвало да се входира в Народното събрание законопроектът за траурните дейности, съобщи варненският депутат от ГЕРБ Даниела Петрова. Документът ще регулира дейността на каменоделците, гробищните паркове и агенции. Предстои те да бъдат обхванати в специален регистър. Към момента у нас има над 160 погребални бюра, разкри народният представител.

В новия закон ще бъде изрично забранено да се рекламира траурната дейност, въпреки че в последно време агенциите се съобразяват и не слагат на видно място ковчези, коментира Петрова. Тези, които се занимават с този вид бизнес, ще могат да популяризират продукта си с помощта на каталози и сайтове.

Въпросът с погребенията на домашни любимци не е уреден в документа. „Може да се помисли върху това, но дайте първо да решим проблема с хората”, призова варненският депутат.

Новият закон трябва да определи и дейността на частните гробищни паркове. Те ще се стопанисват от неправителствени организации. Ако например търговско дружество фалира, а в парцела му има погребани хора, какво се случва с това място”, попита реторично Даниела Петрова.

Други новини от Варна