Оставиха в килия обвинените за бомбата пред „Евророма
Оставиха в килия обвинените за бомбата пред „Евророма / DarikNews.bg, Любима Калпачка

 

Николай Йовев от село Микрево, Стоян Ставрев, Васил Георгиев и Александър Ангов от Сандански, обвинени за бомбата пред клуба на ПП "Евророма", остават в ареста. Постоянна мярка "задържане под стража" постанови благоевградският съдия Илияна Стоилова.

Повече от 6 часа продължи заседанието в Окръжен съд-Благоевград.

Адвокатите на четиримата младежи - Росен Недин, Красимир Дуков и Симеон Попов, поискаха отвод на прокурор Роза Мавродиева и на съдия Стоилова, като изтъкнаха в залата, че са предубедени и неглижират важни за клиентите им доказателства. Адвокатите пресметнаха, че момчетата са държани в ареста повече от 72 часа и именно на това основание трябва незабавно да бъдат освободени. Съдът не зачете доводите им.

За подкрепа на Йовев, Ставрев, Георгиев и Ангов в съда дойдоха националистът Боян Расате и членове на ГС "Сила" в Благоевград.

Прокурорът Роза Мавродиева изтъкна в прениите пред съда, че именно четиримата млади санданчани са изработили бомбата, която на 29 юни откъсна дясната ръка на кандидата за общински съветник в Сандански Малин Илиев, за чийто живот се борят все още лекарите във ВМА.

По разследването е приложена химична експертиза, която сочи, че бомбата е направена от амониев нитрат и триацетонов трипероксид. Натривки от тези вещества са снети от ръцете и дрехите на четиримата. Наказателното производство срещу тях е по член 333, текст в Наказателния кодекс, който предвижда от 3 до 10 години затвор, заяви прокурор Мавродиева.

Защитата на Николай, Васил, Стоян и Александър изтъкна, че по делото няма събрани годни доказателства, сочещи за авторство на престъплението. "Те се явяват обичайните заподозрени. Данните за съпричастността им са от оперативни данни на полицейски служители в Сандански. Полицията оказва натиск над прокуратурата и съда. Четиримата за задържани, преди още да бъде извършен оглед на местопрестъплението- в 8.00 часа на 29 юни, каза адвокат Дуков.

В рамките на процеса бяха разпитани майките на обвиняемите. Те заявиха под клетва, че синовете им са спали в домовете си много преди избухване на взрива пред партийния офис.

Определението за "задържане под стража" ще бъде атакувано пред Софийски апелативен съд на 10 юли.