Оставиха в ареста виновните за смъртта на Стоян Балтов
Оставиха в ареста виновните за смъртта на Стоян Балтов / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Софийският апелативен съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на Вили Георгиев и Александър Данаилов. Двамата са обвинени в участие в масовото сбиване в „Студентски град” на 5 декември, когато до смърт бе пребит 20-годишният студент по медицина Стоян Балтов. Според съдебния състав има реална опасност двамата подсъдими да извършат ново престъпление, но не и да се укрият. На 9 декември Софийският градски съд пусна Данаилов от ареста срещу парична гаранция от 500 лв.

По време на заседание беше представена съдебномедицинска експертиза, според която по тялото на Балтов е имало следи от обувките на Данаилов. Това е и основният мотив на магистратите да изменят неговата мярка за неотклонение от парична гаранция в "задържане под стража".

Приятелите на Вили Георгиев пристигнаха в съдебната зала, за да го подкрепят: „Той има нужда от подкрепа, добро момче е, не е имал проблем с алкохола и е пиел рядко. Родителите му са добри хора. Никога не е проявявал агресия. Нямам представа какво е станало. Изненадан съм, защото не е такъв, неподходяща компания”.

Според свидетелските показания и събраните доказателства, в групата побойници е имало още 5 момчета, които вече не са в ареста.

Нито магистратите, нито защитниците на обвиняемите не отговориха категорично на въпроса защо цялата вина се е стоварила върху Георгиев и Данаилов.

Не е ясна и причината за фаталното сбиване на 5 декември в Студентски град. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.