Оставиха в ареста убиеца на Вероника
Оставиха в ареста убиеца на Вероника / снимка: Dariknews.bg, Велико Търново
Оставиха в ареста убиеца на Вероника
78473
Оставиха в ареста убиеца на Вероника
  • Оставиха в ареста убиеца на Вероника

Окръжният съд във Велико Търново наложи мярка постоянен арест на Илиян Здравков, задържан за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Съдия Станислав Стефански обяви решението минути след 12:00 ч. Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" с мотивите, че са налице достатъчно доказателства по досъдебното производство, уличаващи Здравков в грабеж, придружен с убийството на младото момиче.

40-годишен мъж е обвинен за убийството на Вероника

Наблюдаващият прокурор Цани Попов изтъкна в съдебната зала, че Здравков е направил и пълни самопризнания пред съдия. Освен това на местопрестъплението са намерени и иззети вещи и улики, имащи пряко отношение към жестокото деяние, станало на 28 февруари вечерта в района на жп гарата във Велико Търново. Налице е реална опасност рецидивистът, който до момента има шест влезли в сила присъди, да се укрие или да извърши ново престъпление, каза още прокурор Попов. Той уточни, че Здравков е бил обявен за общодържавно издирване на 25 февруари във връзка с присъда на Районния съд в Казанлък, която не била приведена в изпълнение. В момента мъжът има още една присъда за грабеж от Великотърновския съд, която не е влязла в сила заради обжалване.

Илиян Здравков не пребивава постоянно на един адрес, а обикаля различни градове на страната, което също е предпоставка да избяга и се укрие от правоорханителните органи. С оглед на всичко това Окръжният съд наложи исканата от държавното обвинение мярка „постоянен адрес", която подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативния съд в старата столица.

Рецидивистът бе доведен в съдебната зала, окован с белезници на ръцете и краката. Пред съдията Илиян Здравков каза, че е съгласен с всички аргументи на обвинението. След като беше изведен от залата обаче на журналистически въпрос: "Вие ли убихте Вероника?", мъжът отговори: „Приличам ли ви на убиец?". А след това добави, че е бил бит и тормозен от някой Йоско от Горна Оряховица.

Служебен адвокат ще защитава Здравков пред съда. За извършеното от него престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода", доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

40-годишният Здравков беше задържан в Горна Оряховица в нощта на 6 март. Той е криминално проявен и многократно осъждан за кражби и грабежи. До момента има шест влезли в сила присъди, една от които за идентично престъпление - грабеж с убийство.

Вероника Здравкова бе убита на 28 февруари вечерта край моста при жп гарата във Велико Търново. Смъртта на момичето е настъпила вследствие на удари по главата с оръжие, наподобяващо брадва. Според разследващите момичето е станало случайна жертва на рецидивиста, който по това време чакал влак за Горна Оряховица. При самопризнанията си мъжът посочил, че от чантата на студентката е откраднал 25 лв. и дебитната й карта. Точно при опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, Здравков е засечен от полицията.