Оставиха в ареста похитители-изнудвачи
Оставиха в ареста похитители-изнудвачи / netinfo

Двама от членовете на наказателна група за изнудване и отвличане остават в ареста, след като Варненският окръжен съд остави без уважение жалбите на адвокатите им за изменение на процесуалните мерки за принуда в по-леки, съобщиха от пресслужбата на съда.

21-годишният Николай Илиев и Николай Петров /на 35 години/, заедно с други петима мъже, бяха задържани в началото на юни миналата година. Според обвинението разбитата банда е част от групата за контрол над наркопазара в морската столица. Членовете на "наказателната бригада" отвличали улични наркопласьори и след побой и заплахи принуждавали дилърите да работят за тях.

Разследването по случая продължава седми месец. С разрешение на главния прокурор срокът за разследване е удължен до 15 март тази година, припомнят от съда.

Срещу Илиев има повдигнати четири обвинения - за участие в организирана престъпна група /което се наказва със затвор до 6 години/, за принуда и за отвличане /от 3 до 10 години затвор/, както и за изнудване, за което законът е предвидил затвор от 5 до 15 години, глоба от 5 до 10 хиляди лева и конфискация на имуществото. Обвиненията срещу Николай Петров са три - за участие в организирана престъпна група, която с принуда е отвличала множество лица.

По делото има множество разпити, експертизи, разпознавания, в това число и нови доказателства, които не променят обоснованото предположение, че Илиев и Петров са извършили престъпленията, за които са обвинени. Групата е действала с фрапираща бруталност, нанасяли са побой на различни лица, изнудвали, тормозели и заплашвали. "Жертвите" са подбирани внимателно, основно за да ги принудят да продават дрога за тях. По безспорен начин е установена престъпната схема, по която мъжете са действали, близките отношения между тях, и най-вече желанието им да реализират престъпни посегателства, са основните мотиви окръжните магистрати да оставят двамата обвинени в ареста.

Ако бъде обжалвано, днешното решение на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция на 29 януари.

Други новини от Варна