Оставиха в ареста бившия директор на Дирекция Миграция
Оставиха в ареста бившия директор на Дирекция Миграция / снимка: БГНЕС
Оставиха в ареста бившия директор на Дирекция "Миграция"
26416
Оставиха в ареста бившия директор на Дирекция "Миграция"
  • Оставиха в ареста бившия директор на Дирекция "Миграция"

Софийският апелативен съд остави в ареста бившия директор на Дирекция "Миграция" при МВР Стефан Христов. Той обжалва решението на Софийски градски съд от миналата седмица, когато магистратите му наложиха най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Срещу него има повдигнати обвинения за престъпление по служба.

Второинстанционният съд прие, че е налице обосновано предположение, че именно Христов е извършител на приписаното му деяние. Тъй като той е отстранен от длъжност и е с чисто съдебно минало, съдът счете, че няма опасност да извърши ново престъпление или да се укрие. В същото време магистратите се позоваха на практиката на Европейския съд на правата на човека и приеха, че е налице изключително посегателство върху функционирането на системата на държавните органи, което застрашава националната сигурност и европейската сигурност. С тези мотиви съдът определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" на Стефан Христов.

Христов бе задържан на 16 февруари при специализирана операция на МВР, ДАНС и Националната следствена служба. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди първоначалните информации относно задържането на Стефан Христов, че е подпомагал организирана престъпна група, занимавала се с набиране и подпомагане на чужди граждани, които чрез издаване на документи с неистинско съдържание влизали в България.