Остават 2 проблема за отпадането на визите за САЩ
Остават 2 проблема за отпадането на визите за САЩ / netinfo

Който и да стане президент на САЩ много бързо ще се ориентира, с оглед на сегашните ни отношения, че България е един от много добрите партньори на Америка, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването „Седмицата” на Дарик. Целта ни е още при тази администрация да постигнем необратимост на процеса на премахване на визите за български граждани, каза още Калфин и добави:

„Целта ни е да подпишем меморандума за разбирателство. Това, което подписаха Чехия и някои други централно европейски страни. Имаме два големи проблема, които трябва да ги признаем. Единият е все още с по-високият процент откази – малко над 13 процента, а трябва да падне под 10 процента. България, Румъния и Полша са над този праг. Вторият въпрос е свързан с издаването на паспорти с биометрични данни, което също е задължително условие. Знаете, че се провали един конкурс. В него участваха много големи, много хубави западни фирми само че нито една не си подаде както трябва документите, така че сега се провежда нова процедура.

Зависи ли от изхода на изборите в САЩ кога България ще напусне Ирак?

България преценява много внимателно и участието, и вътрешното развитие на Ирак. Мисля, че в най-скоро време решението ще бъде взето.

Вие за какво сте?

Мисля, че България съдейства значително за демократизирането на Ирак и за поемането на контрола върху страната от иракските институции, и нашето присъствие, мисля, че все по-малко като военна помощ да бъде.